Danski esid rok (1)

10. јула 2011. | Društvo |
image_pdfimage_print

Kontekst

Šezdesete godine dvadesetog veka smatraju se uzbudljivim periodom ljudske istorije koji je u život ljudi uneo mnoge novine i pogodnosti. Period koji pamtimo po odličnoj muzici, kontrakulturi, hipicima, Hruščovu, Džonsonu, ratu u Vijet­namu, društvenim eksperimen­tima, letu na mesec i mnogim dru­gim stvarima, takođe je i period u kome dolazi do širenja ponude aparata za pokućstvo i emancipaci­je, do tada, diskriminisanih grupa. Mnoge stvari koje danas uzimamo zdravo za gotovo doživele su svoj proboj upravo šezdesetih godina. U poslednje vreme, šezdesete godine se javljaju kao predmet blogova i članaka savremenih revolucio­nara – romantičara i aktivista koji u slavnoj prošlosti traže odgovor na novonastalu ekonomsku krizu i sopstveno nezadovoljstvo sistemom u okviru koga funkcionišu. Pored njih, šezdesetim i sedamdesetim go­dinama rado se bave i mnogi drugi, poput antropologa, sociologa, kul­turologa, ali i manje stručnih, a pod­jednako entuzijastičnih pojedinaca.

U Danskoj, kao i u većem delu Ev­rope, šezdesete se, u kulturološkom smislu, javljaju na nešto drugačiji način nego u Sjedinjenim Američkim Državama. To, ipak, ne znači da su događaji iz ovog perioda u Danskoj bili manje revolucionarni, manje originalni ili manje važni. Štaviše, u ovoj zemlji šezdesetih i sedam­desetih godina dvadesetog veka dolazi do društvenih promena koje će značajno uticati na shvatanje društva i međuljudske odnose u na­rednim decenijama. Neke od tekov­ina ovog perioda postale su deo sva­kodnevice savremenog sveta, dok su neke druge sklonjene u stranu ili potisnute, poput eksperimenta koji je pošao naopako ili teme o kojoj je nepoželjno pričati.

Upoznavanje sa Danskom šezdesetih i sedamdesetih godina doprinosi kreiranju potpunije slike ovog peri­oda, ali i boljem razumevanju savre­menog sveta. Ovo ne znači da ćemo u promišljanju ovog perioda tražiti odgovore za savremenu svetsku ekonomsku krizu ili nove pozive na revolucije ili klasno osvešćivanje. Jednostavno, ovaj i naredni tekstovi predstavljaju izlet u jedan drugi vre­menski period na jednoj drugoj lo­kaciji. Sve što se usput nauči može se koristiti po želji i potrebi.

Put nas, dakle, u narednim poglav­ljima vodi u Dansku šezdesetih i sedamdesetih godina dvadesetog veka. Vreme kada kupovina nove kuće postaje zamisliva i radniku na skeli, a Carlsberg svoje pivo još uvek pakuje u drvene gajbe sa 50 flaša. Vreme kada Kopenhagen slavi 800 godina postojanja, danski policajci počinju da nose oružje, a studenti i entuzijasti počinju sa društvenim eksperimentima od kojih će mnogi opstati i do danas. I naravno, period u kome dolazi do velikih promena na muzičkoj sceni, obnove nekih starih i pojave mnogih novih žanrova, među kojima i danskog acid roka, o kome će posebno biti reči. U narednim po­glavljima imaćemo prilike da vidimo kako su neki stanovnici Danske svo­jom odlučnošću i kreativnošću men­jali svoje okruženje i nudili odgovore koji su pomerali standarde i trans­formisali važeće opšteprihvaćene stavove, istovremeno stvarajući kako originalna i dopadljiva rešenja, tako i kontroverzne situacije i tren­dove. Mnoge od ovih ideja preći će granice Danske i uticati na ljude u drugim krajevima sveta, od Amerike do Afrike.

Piše: Miroljub S. Østergaard

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.