Intervju: Abdelraheem Kheirawi

image_pdfimage_print

Pevač i tekstopisac jednog ozbiljnog domaćeg rege benda, o aktuelnostima i neaktuelnostima.

 

ŠKRIP: Šta ste svirali pre reggae-a?

Abdelraheem: I pre reggae-a, reg­gae…svirali smo ga od obdaništa, al‘ nismo znali da sviramo, niti smo imali instrumente.

ŠKRIP: Koja pesma je prva napravljena za prvi album i možda definisala ono što je sada prepoznatiljvo u vašem stilu?

Abdelraheem: Pesma Rockers je nastala prva i definisala dalji pravac borbe…

ŠKRIP: Da li je gitarsta posve­tio određenu pažnju delu Jimmy Hendrix-a?

Abdelraheem: Vladan je odrastao na Hendriksu, što se da i osetiti u svirci, ali i na Stievi Ray Vaughn-u. A od skora i Mark Nopfler ima svoj uticaj. No, autentičnost i sop­stveni stil ipak preovladavaju.

ŠKRIP: Kako se odnosite prema etiketi militantnosti koju vam mnogi lepe? Šta uopšte za vas znači militantnost?

Abdelraheem: Militantnost je izraz koji opisuje spremnost os­obe ili organizacije, pokreta ili ideologije da ciljeve ostvari di­rektnom akcijom. Uklapamo se u navedenu definiciju. Živimo u svetu gde četvrtina zemaljske kugle nema dodir sa pijaćom vo­dom. Ako samo i ukažete na to u razvijenim zemljama, etiketirani ste kao “militant”, a mislim da za one što pozivaju na direktnu ak­ciju sprečavanja genocida i eksp­loatacije siromašnih širom sveta danas imaju novi izraz – “terror­ist”. Tako da, militantnost u liber­alnom kapitalizmu označava sva­ki napad na status quo i tržišnu umetnost.

ŠKRIP: Koliko se, unutar benda, slažete u pogledu stavova koje izn­osite u pesmama?

Abdelraheem: Unutar benda “ca­ruje drugarstvo”. Ono je zasnova­no prvenstveno na uzajamnomj ljubavi i poštovanju, razumevanju i solidarnošću. To je jedini način da ovakav bend opstane,i izbori se sa mučnim počecima, materijalnom,i duhovnom borbom, infiltratorima i reklamerima zabave. Kao ljude koji su rasli na različitim muzičkim pravcima, ono što nas je spojilo je up­ravo ta ideologija koju bezrezervno propagiramo. E, to je taj reggae pre reggae-a, iz obdaništa.

ŠKRIP: Poklonike kojih stranaka u Srbiji ne bi voleo da vidiš pored sebe na protestu?

Abdelraheem: Stranke? Stranke su podgrupe elite u parlamentarnoj de­mokratiji. Služe za maskiranje dik­tature kapitala i odbranu iste od nar­oda. Glasati na izborima znači dati im legitimitet i kontrolu nad našim životima. Dakle, nema bojazni od susretanja sa takvima na protestima, jer nemamo iste interese.

ŠKRIP: Da li imaš i da li bi izložio svoj stav na sledeće teme: nezavis­nost Kosova; hapšenje Ratka Mladića; homoseksualizam; trenutno stanje u Libiji; trenutno stanje u Tunisu; rastuća nestabilnost EU?

Abdelraheem: Vidi, koren svih svetskih problema je Kapitalizam. U osnovi kapitalizma se nalazi no­vac i on je cilj svakog poslovnog po­teza kapitalističkog društva, države ili kompanije. Društvo bazirano na akumulaciji kapitala i eksploataciji radnika ne može biti zdravo. Ono generiše socijalne razlike, nameće strogu hijerarhiju, degeneriše čoveka kao prirodno i ljudsko biće, uništava i zagađuje čovekovu okolinu. Im­perijalizam je poslednji stadijum kapitalizma i jasna naznaka njegove neodrživosti. Kosovo, Libija, Sudan i Irak su plodovi takvih pretenzija za kontrolom i bogaćenjem, te krađe resursa i ostvarivanja primata u sve­tu. Dakle, koren je isti.

ŠKRIP: Koliko je dobro kada zarađuješ za život od muzike?

Abdelraheem: Povlašćenost je raditi posao koji voliš i zarađivati od njega, ali i retkost. Specijalizacija svaka­ko dehumanizuje čoveka, a posao muzičara svakako nosi prednost nad „9-5 poslom“ i vremenski omogućava negovanje svestranosti…

ŠKRIP: O kojim korenima se radi (“never forget your roots” iz pesme „Throw down your guns“), imajući u vidu „Apatride“ iz imena benda?

Abdelraheem: Koreni trećeg sveta. Ne pričam o nacionalnoj niti verskoj kategoriji, već mukotrpnoj borbi od rođjenja i prvog plača i nepoljul­janosti i istrajnosti u istoj. Nema pre­daje…

ŠKRIP: Šta, po tvom mišljenju, pred­stavlja pokret Hamas i situacija u po­jasu Gaze?

Abdelraheem: Hamas je definitivno jedina organizacija koja Palestins­kom konfliktu pristupa sa ideološkog i patriotskog stanovišta, a ne radi profita. Iako poznati po socijalnom programu, ne mogu da kažem da smo ideološki istomišljenici, no, za revolu­cionara je borba protiv imperijalizma na prvom mestu, te pitanje podrške ne zahteva mudrovanje. Žrtve koje su izneli u borbi za slobodu su za sve poštovanje. A Gaza ko Gaza… ne post­oji u medijima, samo na mapi.

ŠKRIP: Šta, po tvom mišljenju, treba uraditi u Srbiji da bi se doprinelo poboljšanju u celom svetu?

Abdelraheem: Šta uraditi? Social­ismo o muerte.

ŠKRIP: Nadolazeće svirke i album?

Abdelraheem: Dupli album “Roots History lesson” se krčka u našoj kuhinji. Nemamo šporet sa pločom, pa kuvamo na Smederevac, ložimo drva. Tako je ukusnije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.