Lekcije iz 1991.

Kustoskinja dr Sandra Vitaljić u Muzeju istorije Jugoslavije priredila je izložbu „Lekcije iz 1991.“ u pravom trenutku, podsećajući nas sve na pogubni uticaj nacionalističkih politika, medijskih manupulacija i zla koje mogu da izazovu. Majstorskim odabirom fotografija ova izložba izaziva tugu, bes, bol, i ujedno upozorava današnje aktere kao svojevrsan vapaj za odgovornošću.

Posmatrajući fotografije nasilja, bede i smrti nisam mogao da se otmem utisku da smo malo toga naučili. Taj utisak sam imao kada sam odlazio u Srebrenicu, kada sam razgovarao sa žrtvama, ili ulazio u prostoriju sa hiljadam vreća sa kostima neidentifikovanih žrtava. Ova izložba je još jedna opomena koja je beogradskoj publici (a prethodno i zagrebačkoj) predstavljena u trenutku kada političari i političarke neodgovornim i nezrelim izjavama podgrevaju nacionalističke sentimente.

Zašto je ova izložba važna danas? Zato što predstavlja nesumnjivu poruku svima onima koji negiraju zločine. Ne može se ostati imun pred fotografijama nasilja, smrti, bede i nemaštine. Te fotografije su autentična svedočanstva jednog vremena koje je iza nas. Svedočenja ljudi koji su kao pasivni učesnici rata svojim očima videli strahote, koje su saželi u kratke naslove fotografija. Njihov rad korišćen je za opravdavanje zločina, često je sa namerom predstavljan pogrešno, kako bi opravdao nacionalizam i ratnu politiku ove ili one strane.

Naslovne strane štampe iz devedesetih godina podsećaju na korišćenje ovih fotografija u svrhu propagande, potpirivanja mržnje i opravdanja zločina. Nismo ni danas daleko od toga, i zato ovo može da bude najznačajnija izložba meni dragog muzeja ove godine. Te fotografije su nedvojivi deo istorije Jugoslavije i svedoče o ideologiji i ljudima koji su je rasturili. Cena nam je svima poznata.

Razmišljajući manje o izložbi, a više o lekcijama iz 1991. koje smo naučili zabrinuo sam se. Srbija, ali ništa manje i druge države regiona, kao loši đaci ne uče puno. Oni koji ne uče puno, i gradivno znaju tek za neku tanku dvojku, lako mogu da i to malo naučenog zaborave i budu osuđeni na ponavljanje. Jedan od glavnih razloga zašto je suočavanje s prošlošću neophodno jeste upravo da bi se obezbedila neponovljivost sukoba. Da bi se to desilo neophodno je da učimo iz prošlosti, da tražimo odgovore i prihvatamo činjenice, svidele nam se one ili ne.

Izložbu „Lekcije iz 1991.“ možete da pogledate u Muzeju istorije Jugoslavije do 26. marta 2017. godine. Kolektivno sećanje zapisano u ovim fotografijama nikada nećemo moći da obrišemo. Važno je kako ćemo prema njemu da se odnosimo. Ove fotografije neće vam pružiti odgovore na pitanje ko je kriv, ili neko drugo pitanje koje nas muči naše, i druga društva. Ipak, ove fotografije mogu da vas motivišu da to pitanje postavite odgovornima i da opomenete one koji ponovo igrajuna kartu nacionalizma.

Luka Božović, projektni saradnik u Institutu za evropske poslove