VIII Festival srpskog filma fantastike – Hodaj sad kao zombi

29. октобра 2013. | Kultura |
image_pdfimage_print

Osmi Festival srpskog filma fantastike (FSFF), u organizaciji udruženja „Mladi kadrovi“ održan je od 16. do 19. oktobra u Domu omladine Beograd. Posetioci su tokom četvorodnevnog festivala imali priliku da pogledaju 44 filmska ostvarenja, kako domaća tako i sa prostora bivše Jugoslavije, ali i iz SAD, Kanade, Rusije, Brazila, Španije, Italije, Norveške i Irske. U holu ispred Velike dvorane bile su postavljene i skultpure Arpada Slančika i scenografski radovi Stevana Aleksića. Poslednjeg dana festivala organizivana je i Druga Zombi šetnja, kao i tradicionalna dodela filmskih nagrada, Koskar i Piramida, kojim je Festival i zatvoren.

Koskara, omaž Oskaru u obliku kostura, za najbolji film je dobio je Andrej Boka za „Priču o stanovnicima zida”, a koji je osvojio je i Koskara za najbolje vizuelne efekte. Još jedan dvostruki dobitnik jeste „Naprata” Mladena Milosavljevića, koji je osvojio nagrade za najbolju priču i najbolji film po izboru publike. Titulu najboljeg filma u regionalnoj selekciji odnela su „Vesla“, animirani film hrvatskih autora Zdenka Bašića i Manuela Šumberca. Koskar za pojedinačno dostignuće je ove godine dodeljen za najbolju animaciju, i to filma „Rabbitland“ Ane Nedeljković i Nikole Majdaka Mlađeg. Nagradu Piramida za najbolji pristigli film na konkurs „nađenog snimka“ („found footage“) pripala je Bojanu Stefanoviću za „Beskonačni hodnik“.

U sklopu festivala organizovana je i Druga Šetnja zombija i tada je više od 500 dobrovoljaca, koje je maskirao profesionalni tim od 40 šminkera prevođeni majstorom za specijalne efekte, Miroslavom Lakobrijom i vajarkom, Ninom Vujasin, prošetalo centrom grada. Ove godine šetnja je imala i humanitarni krarakter. Sav prikupljeni novac biće doniran „Prihvatilištu za odrasla i stara lica“ u Kumodraškoj ulici u Beogradu. Akcija se sprovodila sa ciljem da se pomogne licima koji su u stanju hitne socijalne potrebe, bez sredstava za život, bez ličnih dokumenata i o kojima nema ko da brine, a čiji će se broj povećati u predstojećem zimskom periodu.

Karnevali ove vrste predstvaljaju uobičajeni prateći program festivala fantastike, ali postoje i kao zasebne manifestacije. Prve ovakve šetnje održane su u Milvokiju (2000) i Sakramentu (2001) u Americi. Poslednjih godina raste popularnost filmova sa tematikom zombija, a samim tim i rasprostranjenost i masovnost Zombi šetnji. U Brizbejnu se 2010. godine prošetalo 10.000 zombija, u Long Biču 2011. godine – 14.000 zombija. Godinu dana kasnije, u Buenos Airesu bilo ih je 25.000, a nezvanični svetski rekord drži zombi šetnja u Mineapolisu iz novembra 2012. u kojoj je učestvovalo 30.000 ljudi.

Festival srpskog filma fantastike  je prva manifestacija u Srbiji koja je počela da se zanima za domaće filmsko stvaralaštvo u oblasti horora, epske i naučne fantastike. Festival podstiče mlade režisere i filmske umetnike da stvaraju i omogućava im da svoja ostvarenja prikažu širom zemlje, kao i u inostranstvu, gde ovakva delatnost Srbije na filmu nije mnogo poznata.

Jelena Đorđević

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.