Vojvođanski bejzbol ili američke šore

Sa jedne strane Fruška gora, sa druge strane zgrade i ravnica, sa jedne Sremci a sa druge Bačvani. I dok ih tok Dunava razdvaja, zajedničko im je Novi Sad. Jedni žive u samom jezgru grada, a drugi u najmirnijem delu Novog Sada, naseljenim bogatim novosađanima, u Sremskoj Kamenici.

Večiti rivalitet između stanovnika Glavnoga grada Panonske nizije, onih koji žive u brdu i onih koji žive u podnožju od davnina je poznat. Jedni se hvale da žive u samom gradskom jezgru, a drugi prirodom i odmorom, a opet blizinom samog grad­skog trga na svega 15tak minuta vožnje kolima.

Međutim poslednjih godinu dana i Bačvani su stekli sitnicu sa kojom će se pohvaliti. To su svets­ki šampioni u banatskim šorama, dok se Sremci ne mogu pohvaliti ni aktivnom ekipom u ovom sportu.

Banatske šore se još od davnina igraju u Vojvo­dini i predstavljaju staru čobansku igru sa krpenom lopticom i štapom, najčešće kuvanim jasenom, sa kojim se ta krpenjača udara. Tu staru Vojvođansku odnosno Banatsku igru, su prvi zaigrali čobani, pre više od 200godina, koji su čuvajući svoju stoku našli sebi razbibrigu.

Smeliji u Banatu čak i tvrde da je Mihajlo Pupin odlazeći „trbuhom za kruhom“ za Ameriku, po­neo krpenu lopticu i štap, pa ovu staru čobansku igru prezentovao u „belom svetu“. Amerikancima se igra učinila interesantnom, pa su je prilagodili svojim nahođenjima, izmenili pravila i nazvali je bejzbolom.

Razlike između bejzbola i šora postoje. U bejz­bolu postoje 4 baze u šorama dve; u bejzbolu se ne računa direktan pogodak igrača lopticom, dok je on u šorama veoma bitan…. Sličnosti su i što postoje tzv svetska prvenstva i u jednom i u drugom spor­tu, s’ tim što je bejzbol proširen na ceo svet a šore na vojvođanski i rumunski deo Banata. Oba sporta imaju svetskog prvaka, jedan se nalazi u Americi a drugi trenutno u Novom Sadu. Naime, laskavom titulom Svetskog prvaka, osvojenom u banatskim šorama za 2012.godinu u Tomaševcu, može da se pohvali ekipa Novosadski bećari iz Novoga Sada. Ona je u prošlogodišnjoj finalnoj utakmici stala na „crtu“ sa višestrukim prvakom sveta, ekipom Mari­jeva iz Tomaševca. Ubedljivom pobedom uspeli su po prvi put da stanu na tron, za manje od 3 godine, od osnivanja kluba.

Iako ovaj sport još uvek nije zvanično priznat u Srbiji kao sport, Društvo za očuvanje banatskih šora se već dvanaest i po godina trudi da ovu igru otrgne od zaborava i da raznim sponzorstvima omogući sredstva za održavanje svetskog prven­stva u Tomaševcu. Ovogodišnju titulu prvaka sveta, brane upravo novosađani, na terenu koji je već trinaestu godinu za redom predviđen za igru u Tomaševcu.

Pravila se svake godine dopunjuju sa uočenim propustima iz prethodne godine, ali jedno je uvek isto, a to je da svaki tim koji se takmiči ima obav­ezu da organizuje turnir u mestu odakle je. Razlika u turnirima je što se oni dele na revijalne i kvalifi­kacione. Ekipa koja je kvalifikovana na predstojeće prvenstvo, ne može da organizuje kvalifikacioni turnir, nego samo revijalni koji nema bodovni značaj.

Donevši prošle godine trofej u Novi Sad, Bećarima je upriličen prijem u Skupštini grada Novog Sada od strane aktuelne gradske vlasti. Tadašnji Sekretar za sport i omladinu je predložio da se naredne godine održi Kup u šorama, upravo u ovom šampionskom Novom Sadu.

Na ovom prijemu su gradski čelnici upoznati sa teškim načinom finansiranja koji se zasniva ug­lavnom na sponzorstvima stoga je dogovoreno da će se deo potrebnih sredstava obezbediti, od strane Sekretarijata za sport i omladinu. Na taj način bi se organizovao ne samo Turnir u Novom Sadu, koji se uklapa u pisana pravila, nego i Kup gde bi samo najbolji mogli da konkurišu za novu laskavu titulu u cilju promocije sporta u Novom Sadu.Na ovom susretu bi najbolji šorači iz celog sveta, mo­gli da odmere snage kao uvod u Svetsko prvenstvo koje se tradicionalno odvija u Banatu, prestonici banatskih militara u Tomaševcu.

Međutim kupovinom glasova i raznim drugim malverzacijama su novci potrošeni, vlast smen­jena a od Turnira i Kupa je ostala samo prazna prošlogodišnja priča i veliki entuzijazam Bećara, koji polako jenjava.

Poslednje tri i po godine, koliko ovaj novosadski klub postoji, do sada je uspevao da ispoštuje pravi­la o održavanju turnira u svom lokalnom mestu. Međutim, od prošlogodišnjih obećanja, ove godine su se šorački događaji u Novom Sadu stavili pod „znak čuđenja“ a reči i garancije nestale u magli. Pored otkazivanja godišnjeg obaveznog turnira, ot­kazan je i kup.

Politika je pustila svoje pipke čak i u predeo rekreativnog sporta koji još uvek nije zvanično zaživeo u državi. Ovim je aktuelnim svetskim prva­cima uskraćena redovna procedura koju svaki klub tokom godine prolazi kroz organizaciju turnira. Bećarima je ostalo da se nadaju da će, pored rasi­panja gradskih para iz budžeta na kupovinu glasova i osnivanje novih javnih gradskih preduzeća, ostati malo novca na jesen, da se pomogne u održavanju Turnira iako je sezona uveliko počela.

Piše: Gabor Lepeš