Beogradski sajam knjiga

OTVOREN 57. MEDJUNARODNI SAJAM KNJIGA U BEOGRADUPismen čita, a nepismen sluša

„Naš narod je vidovito, u svom usmenom pevanju, knjigu izjednačio sa pismenošcu. A evropski đak Dositej, znao je da pismenost otvara još jedne oči ljudima, one oči kroz koje duša gleda, mnogo dalje od onog brda, one šume, onog krša, dalje od one muke svakodnevne. Zvona i praporci iz njegove poruke su dogme i neznanje, a knjiga je izlaznica iz sujeverja i zaostalosti koja nas savetuje da sve ono što nemamo pozajmimo od sebe” – ovim rečima je, jedan od naših najznačajnijih savremenih pisaca za decu, Ljubivoje Ršumović, otvorio 58. Sajam knjiga u Beogradu.

Ljubitelji pisane reči su i ove godine uživali birajući najzanimljivije naslove iz širokog spektra ponude. Gužva, graja, sajamski popusti, redovi za bestseler izdanja od kojih neka potpisuju i sami autori. I tako….8 dana, na 25 000 kvadratnih metara, 490 izlagača iz 48 zemalja predstavlja svoja izdanja. Posetioci tragaju za knjigama sa unapred napravljenih spiskova. Neki knjige nose u džakovima, neki, malo ozbiljniji sa nekoliko omiljenih naslova nastavljaju razgledanje. Niko ne ide praznih ruku.

Iako su mnogi smatrali da će se zbog ekonomske krize u zemlji kupovina knjiga drastično smanjiti u odnosu na prošlu godinu, profiti ni ove godine nisu izostali, a izdavačke kuće su poprilično zadovoljne otišle sa Sajma. Zbog velike ponude, izdavači su se trudili da na razne načine privuku posetioce bas za njihov štand. „Uz svaku kupljenu knjigu jedna gratis“, „50-70% popusta“, „Tri za 499”… samo su neki od natpisa koji su se mogli ovih dana videti iznad štandova mnogobrojnih izdavačkih kuća na Beogradskom sajmu knjiga. Autori najnovijih dela su se takođe našli na Sajmu. Potpisivajići svoje redove, David Albahari, Bora Đorđević, Milica Kralj, Brankica Stanković, Vuk Drašković i mnogi drugi doprineli su velikom broju posetilaca.

U ime Poljske, zemlje počasnog gosta, Olga Tokarčuk, zvanični državni kandidat za Nobelovu nagradu ove godine, dobila je tu čast da otvori ovogodišnji Sajam knjiga. Za nju književnost, kako tvrdi, predstavlja: „tajanstveni vid ljudske komunikacije jer u njoj ono verbalno, emocionalno i socijalno prelazi u drugu ličnost, kroz čija čula i pamet počinjemo da doživljavamo svet“.

U okviru Sajma knjiga održao se i 44. Sajam opreme i sredstava za savremenu nastavu kao i Zvonce sajam obrazovanja na kome se po prvi put predstavlja mreza regionalnih centara Srbije čija je osnovna delatnost pružanje usluga usavršavanja prosvetnih radnika. Ove godine su se i pored brojne izdavačke produkcije, u organizaciji odbora Sajma knjiga, održala preko 60 programa i zajedno sa programima zemlje počasnog gosta to čini vise stotina održanih programa. Četvrtk, 27. oktobar, bio je školski dan, posvećen organizovanim posetama učenika, nastavnika, studenata i profesora, dok su utorak i sreda bili porodični dani, kada je porodicama bilo omogućeno da posete Sajam uz određene popuste.

Organizatori su i ove godine, po ugledu na prošlu, organizovali akciju prikupljanja knjiga za javne biblioteke koje su se dodeljivale ekonomski najugroženijim opštinama u Srbiji. Uz pomoć ljudi dobre volje prikupljeno je vise od 2.500 knjiga koje su poslate najsiromašnijim bibliotekama širom zemlje.

Predajom Otvorene knjige Kini, koja će sledeće godine biti počasni gost, završen je ovogodišnji Sajam knjiga u Beogradu.

“Gostovanje Kine na 59. Sajmu knjiga će dati potpuno novu dimenziju ne samo tradicionalno dobrim odnosima dve zemlje, već i kulturi Beograda” – sa zadovoljstvom je dodao predsednik Organizacionog odbora Sajma knjiga Željko Ožegović.

S obrirom na to da čitalacka kultura u Srbiji nije na visokom nivou, sa preko 250.000 posetilaca, Sajam je uspešno završen, navika odlaska na Sajam je očigledna. Da li zbog ljubavi prema knjizi ili želje da budu viđeni na Sajmu, mnogi su strpljivo obilazili štandove. Da li je to dokaz napretka Srbije u pogledu duhovne prosvećenosti građana ili samo kriva slika o tome? Da li ćemo sve više slobodnog vremena provoditi čitajući umesto četujući na društvenim mrežama? Ili ćemo umesto psovki sve vise razmenjivati knjige? Sigurno je da ovoliki broj zainteresovanih za posetu Sajma doprinosi tradiciji i očuvanju jedne od najstarijih i najvaznijih književnih manifestacija u regionu.

I zaista knjige su kupljene, Sajam je završen. Knjigu u šake.

Piše: Vladislava Stojmenović